mandag 28. november 2011

Regneark

Hei igjen. 
Tema denne uken er regneark. Regneark blir ofte forbundet med Microsoft Excel. Dette er derimot programvare en må betale for. Godt alternativ, som jeg selv bruker, er Open office sin Calk modul. En kan også bruke Google Spreadsheet. Det fine med disse to alternativene er at de er gratis.
Personlig bruker jeg ikke så mye regneark i forbindelse med selve undervisningen, da jeg underviser på småskoletrinnet. Men har brukt det når jeg skal registrere testresultater fra lese- og matematikktester. I tillegg bruker jeg det i forbindelse med skriving av reiseregning i forbindelse med trenerjobb jeg har på fritiden.

Hvordan kan en bruke regneark i undervisningen?

Mest nærliggende er jo å bruke det i forbindelse med matematikkundervisningen. En kan lage til enkle grafer, formler og tekster.

Læreplanen sier at etter endt 7.klasse skal eleven kunne bla følgende i matematikk:

  • beskrive referansesystemet og notasjonen som blir nytta for formler i et regneark, og bruke regneark til å utføre og presentere enkle beregninger
  • stille opp og forklare beregninger og framgangsmåter, og argumentere for løsningsmetoder
  • representere data i tabeller og diagram som er framstilt digitalt og manuelt, og lese, tolke og vurdere hvor nyttige de er

En kan også bruke regneark i kroppsøving. Man kan registrere resultater fra lengder eller tider, og sette dem i system i regneark. Man kan da sammenligne resultater fra en gitt periode, og lage kurver for utviklingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar