tirsdag 29. mai 2012

Digital arena



På denne samlingen skulle vi se nærmere barn og unges digitale arena.  Teknologien er tilgjengelig, og barn tar det kanskje for gitt at den blir tatt i bruk. Jeg er også enig i at teknologien er der for at den skal kunne tas i bruk. Spørsmålet er i hvor stor grad dette skal gjøres?

I læreplanverket (LK06) er IKT kommet inn som basisferdighet, på lik linje med å kunne lese, skrive og regne. Basisferdigheten i IKT er beskrevet som spesifikk faglig kunnskap i bruk av program på data, eksempelvis bildebehandling i kunst og håndtverk, og  mer generelt som å kunne utnytte IKT i læringsarbeidet. Tror nok det i stor grad holder å konsentrere seg om det siste.

Teknologien er nok kommet for å bli, og elevene innehar allerede mye digital  kunnskap og erfaring. Hvordan kan vi som lærere i skolen, imøtekomme denne kulturen? Vi må nok bli flinkere til å bruke digitale verktøy i skolen, men slik jeg ser det, bør det være et verktøy for merverdi i læringsarbeidet. Det er også noe Høiland og Wølner argumenterer for i boka, «fra digital ferdighet til kompetanse» Tror kanskje vi som lærere, kan dra litt nytte av kompetansen enkelte elever har, og vi kan kanskje lære litt av hverandre gjennom samarbeid. Dette er noe også forskeren Lev Vygotsky mente, da han sa at all intellektuell utvikling og all tenking har utgangspunkt i sosial aktivitet. Jeg tror i hvert fall at bruk av digitale verktøy og samarbeid, kan skape mer entusiasme i læringsarbeidet, og føre til at elevene muligens kan bli mer motiverte til å lære.

Teknologien er som nevnt i sterk utvikling, og noen er kanskje redd for at vi i fremtiden er utkonkurrert som lærere, og at roboter eller datamaskiner tar over jobben vår. Jeg er ikke redd for dette. Tror nok det fortsatt er behov for begge deler, selv om teknologien allerede har tatt over mange av arbeidsoppgavene til menneskene. Vi får holde det til at det er et hjelpemiddel for merverdi i læringsarbeidet, ikke en konkurrent til arbeidet vårt.

Kilder:
Høiland, T. & T. A. Wølner (2008) Fra digital ferdighet til kompetanse
Forelesning om Barn og unges digitale arena 1, Lila Marie Moberg


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar