tirsdag 29. mai 2012

Digital arena



På denne samlingen skulle vi se nærmere barn og unges digitale arena.  Teknologien er tilgjengelig, og barn tar det kanskje for gitt at den blir tatt i bruk. Jeg er også enig i at teknologien er der for at den skal kunne tas i bruk. Spørsmålet er i hvor stor grad dette skal gjøres?

I læreplanverket (LK06) er IKT kommet inn som basisferdighet, på lik linje med å kunne lese, skrive og regne. Basisferdigheten i IKT er beskrevet som spesifikk faglig kunnskap i bruk av program på data, eksempelvis bildebehandling i kunst og håndtverk, og  mer generelt som å kunne utnytte IKT i læringsarbeidet. Tror nok det i stor grad holder å konsentrere seg om det siste.

Teknologien er nok kommet for å bli, og elevene innehar allerede mye digital  kunnskap og erfaring. Hvordan kan vi som lærere i skolen, imøtekomme denne kulturen? Vi må nok bli flinkere til å bruke digitale verktøy i skolen, men slik jeg ser det, bør det være et verktøy for merverdi i læringsarbeidet. Det er også noe Høiland og Wølner argumenterer for i boka, «fra digital ferdighet til kompetanse» Tror kanskje vi som lærere, kan dra litt nytte av kompetansen enkelte elever har, og vi kan kanskje lære litt av hverandre gjennom samarbeid. Dette er noe også forskeren Lev Vygotsky mente, da han sa at all intellektuell utvikling og all tenking har utgangspunkt i sosial aktivitet. Jeg tror i hvert fall at bruk av digitale verktøy og samarbeid, kan skape mer entusiasme i læringsarbeidet, og føre til at elevene muligens kan bli mer motiverte til å lære.

Teknologien er som nevnt i sterk utvikling, og noen er kanskje redd for at vi i fremtiden er utkonkurrert som lærere, og at roboter eller datamaskiner tar over jobben vår. Jeg er ikke redd for dette. Tror nok det fortsatt er behov for begge deler, selv om teknologien allerede har tatt over mange av arbeidsoppgavene til menneskene. Vi får holde det til at det er et hjelpemiddel for merverdi i læringsarbeidet, ikke en konkurrent til arbeidet vårt.

Kilder:
Høiland, T. & T. A. Wølner (2008) Fra digital ferdighet til kompetanse
Forelesning om Barn og unges digitale arena 1, Lila Marie Moberg


mandag 28. mai 2012

Bloggkommentarer DKL 102


Sammrnsatte tekster

Heilt enig med Susanne. Dette var en artig og lærerik samling. Synes vi fikk til en fin filmsnutt, som kan være lærerik og informativ for yngre elever. Artig å kunne arbeide på en litt alternativ måte, noe som også kan bidra til økt motivasjon i timene.

Digital arena
Fint innlegg, der du tar opp et viktig tema. Hvor mye kan egentlig teknologien overta? Eksempelvis kan vi erstatte en del av lærebøkene, med programvare for faget. Er det veien å gå? Enig med Synnøve i at jeg aldri tror teknologien kan utkonkurrere oss lærere, men vi kan bli flinkere til å utnytte ny teknologi. Der kan man samarbeide godt med elevene, for ofte har mange av elevene god digital kompetanse.

Google earth
Dette var en artig og spennende øving, hvor vi lærte hvordan vi kunne bruke Google earth på ulike måter. Synes du beskriver bruksmuligheten på en grei måte. Finnes nok enda flere muligtedeeeter, men tidsnød for utarbeidingen for øvingen vanskeliggjorde det å ta med alle bruksmulighetene. En kan eksempelvis utarbeide info fra de ulike stedene en besøker, opprette budsjett og legge til bilder og severdigheter.


Sosial web
Bra innlegg. Det gav god informasjon fra ulike nettsamfunn. Utfordringer med tanke på personvernhensyn og mobbing ligger der. Bruker man det riktig, og driver med bevisstgjøring på digital dømmekraft ovenfor elevene, kan det være nyttige og spennende verktøy som man også kan nytte i skolen.


Animasjon
Synes egentlig dere har fått til en god animasjonsfilm, tiden tatt i betraktning. Dette var en veldig artig samling, der vi fikk utfordret våre kreative sider.
Synes kanskje du kunne skrevet litt mer her på bloggen. Litt om hvordan dere arbeidet, samt lagt til noen av bildene som dokumenterte arbeidet underveis. Men som sagt, filmen var artig og bra.

Ikt og tilpasset opplæring
Fint innlegg du har her. Mange gode tips, som kan være verdt å ta med seg. Viktig at utstyr og fasiliteter ligger til rette. På vår skole er det både plassmangel og utrangert utstyr, slik at dette kan medføre utfordringer når en skal legge til rette ulike opplegg. Men gode tips, og fint innlegg.

Tankekart
Synes du kommer med et godt eksempel på hvordan en kan bruke Mindomo og MindNode. Fikk gleden av å introdusere det for en kollega, og hun ble begeistret. Kommer nok til å bytte ut papirversjonen med en oversiktlig og plassbesparende digital versjon.