søndag 22. januar 2012

Sosial web

Temaet for årets første samling var sosial web. Sosial web er et svært aktuellt tema for barn og unge, og kan være utfordrende, da dette er i stadig utvikling. Hvor mye tid er det forsvarlig at unge bruker på sosiale medier pr dag, og hvor tidlig er det fornuftig å la dem begynne. Det er ihvertfall viktig at vi som er voksne, og frontfigurer setter oss godt inn i temaet, slik at vi har muligheten til å veilede hva som kan være fornuftig bruk, innenfor temaet. Det er utvilsomt mye bra man kan nytte av ved å bruke sosiale nettsamfunn, men også endel fallgruver en kan gå i.

Oppgaven var å sette oss inn i tre ulike nettsamfunn, sammenligne ulike virkemidler og funksjoner og si noe om hvordan vi kan bruke disse i undervisningen.

Jeg har sammenlignet
  • Facebook
  • Del og Bruk
  • Twitter








Facebook er et stort nettsamfunn som de aller fleste elever kjenner til. Der er det mulighet for å opprette egne lukkede sider for klasser og lærer, eksempelvis fagsider. FB har mange språkvalg, gode muligheter for å dele bilder, filmer, opprette fotoalbum, samt mulighet for chat.
Det negative med FB er at det inneholder mye reklame, spill og at nettsamfunnet også blir brukt useriøst av mange. Uheldig bruk, og ukritisk utleggelse av bilder er også negative sider, men blir forumet brukt riktig, er det utvilsom mye bra.









Del og Bruk er et nettsamfunn jeg ikke kjente til, men det ble opprettet for blant andre lærere og forskere. Gode muligheter for erfaringesutveksling og en kan finne gode undervisningsopplegg. Har ikke satt meg godt nok inn i nettstedet, og må sjekke ut mer for å finne ut om det er noe man kan dra nytte av i undervisningen.










Twitter: Her har du kun 140 tegn til en statusoppdatering, noe som kan være en begrensning. Språk er engelsk, japansk, spansk, koreansk, tysk, fransk og italiensk. Du kan også følge kjendiser, noe som en ikke har mulighet til på FB, uten at en er venner.
Det negative med Twitter, er at det ikke er så utbredt, og at det er vanskeligere å chatte med andre personer- Det er mer laget for at personer kan komme med ytringer og meninger.
Det er også åpent for alle, og en trenger ikke Twitterkonto for å lese hva andre ytrer.
Til bruk i undervisningen, kan man eksempelvis abonnere på internasjonale aviser, nyhetsbyrå og politikere, og bruke det i fag som engelsk og samfunnsfag.





Wikispaces



Øvingsoppgave 1 gikk ut på å skrive en gruppeoppgave i Wikispaces. Jeg deltok dessverre ikke på samlingen på grunn av sykdom, men har førsøkt å opprette konto og profil hjemmenfra. De som jeg er på gruppe sammen med, skrev oppgaven sammen, og erfaringen de tok med seg var at samskriving i Wiki krevde mer planlegging, enn samskriving i Google docs, men at det samtidig var et spennende verktøy som vil bli brukt i undervisningen. Etter å ha prøvd litt på egenhånd kan jeg si meg enig i disse erfaringene.




Et spennende verktøy som jeg kommer til å bruke mer, og der er også mulighet til å legge inn både bilder og film. Gav mersmak!